tisdag 21 juli 2009

Isolering, belöning och bestraffning

Idag har Föreningen "Stulen barndom" gjort en polisanmälan mot SIS (Statens Institutionsstyrelse)! TACK - BRA JOBBAT!

SVT: http://svt.se/2.22620/1.1630559/staten_polisanmals_for_felaktig_isolering?lid=puff_1630561&lpos=lasmer

TV4: http://tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1104708

Jag tittade med stort intresse på inslagen och tankarna börjar åter virvla runt. Inslaget från TV4 handlar om isolering, belöningar och bestraffningar...
När jag jobbade på "Det aktuella hvb-hemmet" blev jag flera gånger vittne till hur personal bestraffade barnen/ungdomarna(det förekom även belöningar men det var mer sällsynt). Jag ifrågasatte systemet/behandlingsformen och hävdade att detta var förbjudet och stred mot barnkonventionen och Barns rättigheter. Jag blev hånad och dumförklarad - jag förstod mig inte på dessa barns problematik, hette det! Jag hamnade ofta i diskussion med personal angående "belöningar och bestraffningar" eftersom jag inte "köpte" det som behandlingsmetod. Hur ska ett barn som har npf (neuropsykiatriskt funktionshinder) kunna förstå när han gör "fel" (ibland gjorde de inte ens något "fel" men blev bestraffade ändå, utifrån personalens bedömningar som helt utgick från dagsformen). Det är ungefär som att säga till en blind "Om du klarar att se i 2 timmar ska du få en belöning". Dessa barn med npf har svårt att tolka signaler och förstå sin omvärld. Npf är ju ett handikapp! Självklart kan man diskutera runt detta med "handikapp" - det finns säkert de barn som "hamnat i det facket" trots att de inte har alla "kriterier" för att få en diagnos (det är ingen hemlighet att det förekommer överdiagnostiseringar i vårt land). Detta är en evighetsdiskussion som jag inte tänker gå in på här. Vem är egentligen normal??

Alla barn som var placerade på "Det aktuella hvb-hemmet" hade inte "diagnoser" heller... En del var där av andra orsaker - trassliga hemförhållanden o s v. Vad har dessa barn för verklighetsbild? Och hur ska de kunna förstå vad som är rätt och fel - de kanske aldrig har lärt sig! Och VARFÖR får de "utbrott"? Hur mycket ilska finns det inte där inne i en liten barnkropp när man hela tiden blir missförstådd? Och HUR ska de kunna lära sig att lita på vuxna människor när de aldrig får uppleva den villkorslösa kärlek som alla barn är värda att känna?


Hur kan man hävda att det inte finns något annat sätt att ta till än att tvångsisolera en 12-åring?? Helt obegripligt!

Senast igår pratade jag med en kille som varit placerad på "Det aktuella hvb-hemmet". Han sa så här: "Egentligen var inte alla i personalen dumma men "de snälla" gjorde ingenting och när man gick till dem för att tala om hur det var så hände inget..." Min fråga är: HUR kan så många stå och se på???? Det är det mest obegripliga!! Att det förekommer "rötägg" är inte konstigt, det gör det på de flesta ställen. Men HUR kan en hel personalstyrka stå och se på utan att reagera!! För det måste väl ha varit fler än jag (och min lärarkollega) som hörde och såg vad som pågick och som förstod att det var FEL!!!! Men ni är väl själva medvetna om att ni är lika skyldiga som "bovarna" - "skyddande av brottsling" - inte att leka med! Och hur ska ni kunna förklara att ni jobbat där i 5-30 år utan att reagera, utan att anmäla? På detta vis är ni lika skyldiga! Eller hur?

Favorit i repris som tål att upprepas om och om igen:
"Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad". Martin Luther King

1 kommentar:

  1. Hej Nina du är en underbar och fantastisk kvinna!!

    Det är på grund av människors ofömåga tror jag.
    Att tvångsisolera barn som redan har en verklighetsbild, en bild av världen där det bara finns massor med rädslor, förtvivlan, maktlöshet, misstro och hat mot vuxna...för att man inte förstår deras djup! Barn som kommer från trasigheter behöver trygga rum, inga tvångsisolerada rum. I trygga rum som vi människor skapar med kärlek, tillit, glädje, nöjdhet och tillfredställelse där finns just den verklighets bilden. Ett rum, där männsiskor som jobbar med utsatta barn har fömågan till kommunikation och kan ge en stor trygghet till barnen. Där männsikor odlar kärlken och relationer, tillit och medmänsklighet. Det sårar så otroligt mycket att bli inlåst för att man inte har gjort som dom vuxna vill eller följt reglerna! För kanske just i denna stund när man har brutit en av alla regler så är det kanske just då det laddas utt gammalt skräp från kroppens minnes bank! Man behöver människor runt sig som bygger ljusa känslor som ovilkorlig kärlek, tillit, trygghet och medmänsklighet. INTE bestraffningar av alla sorter som bara bygger hat i världen. Vi är alla männsikor med kropp och själ. Hälften måste gå fel. Men glöm ej att vi kan lära av våra egna fel. Öka inte barnes rädslor genom att låsa in och bestraffa! Skapa trygga rum där kroppen inte behöver vara rädd! Skapa en bra atmosfär runt barnen där de får känna KÄRLEK, tillit, glädje, nöjdhet och tillfredställelse! Genom det kan vi som barn få chansen att börja läka vara djupa sår. Som människor har bifogat oss geno! sin oförmåga. kramar din Vän. överlvaren..........

    SvaraRadera