lördag 29 januari 2011

Socialstyrelsen kritiserar antroposofiska hvb-hem! HEJA SOCIALSTYRELSEN!

Heja Socialstyrelsen! Det börjar hända saker sedan ni tog över tillsynen efter Länsstyrelsen. Man kan verkligen undra vad Länsstyrelsen har gjort under alla dessa år! Hur många institutioner har "kommit undan" pga av slapphet och okunskap från Länsstyrelsens tillsynsmän. För jag antar att det inte kan vara en slump att flera hvb-hem plötsligt får kritik.
Den här gången är det Mikaelgården + ett till antroposofiskt hvb-hem (som inte står nämnt med namn) i Järna som har fått kritik för otillåtna metoder som exempelvis "nedläggningar".
Jag vet inte hur många "chatsidor" jag har varit inne på där ungdomar berättar för varandra om antroposofiska behandlingshem. Ungdomar som fått utstå psykisk och fysisk misshandel från personal utan utbildning. Jag har pratat med flera personer som är/har varit anställda på antroposofiska behandlingshem som kan vittna om fruktansvärda behandlingsmetoder mot placerade, redan utsatta barn! Och det pågår år efter år efter år...
Många f d anställda som jag har pratat med har försökt göra sin röst hörd genom att gå till ledningen, men vad händer - jo, man blir utfryst, mobbad, hotad...
Men Socialstyrelsen är på bettet! Det gläder mig! Heja Socialstyrelsen! På dem bara! Ge er inte! Gå inte på deras lögner! Låt er inte luras av den fina utsidan de visar upp, för under ytan döljer sig saker som ni förmodligen inte kan föreställa er i er vildaste fantasi! Jag har själv hört! Och sett!

Här nedan finns länk till artikeln eller om ni föredrar att läsa artikeln här i bloggen så har jag kopierat in den.

http://www.dn.se/sthlm/kritik-mot-antroposofiska-hem

"Kritik mot antroposofiska hem
Publicerad 2011-01-27 14:57

Socialstyrelsen kritiserar två ungdomshem som antroposoferna driver i Järna eftersom de rutinmässigt använder förbjudna metoder som nedläggning och fasthållning för att lugna ner de boende.
När inspektionerna gjordes framkom att man ibland använder ”fysisk teknik” för att lugna ner ungdomarna. På hemmen finns unga med utvecklingsstörning och autism.
Vid flera tillfällen har personalen använt sig av fasthållning och nedhållning. Personalen känner sig osäker på vad som är tillåtet. Föreståndaren menar att hon inte känner till att metoden används.

Socialstyrelsen ser allvarligt på det som sker och menar att det ett missförhållande. De menar också att det är en medveten rutinmässig metod och grundar det på att det finns en färdig blankett som används när personalen dokumenterar hur de agerar när ”destruktivt beteende” förekommer.
Nu kräver Socialstyrelsen att metoden upphör omedelbart. Det är bara i akuta situationer där det finns fara för någons liv och hälsa som det är tillåtet.
Tvångsåtgärder av den typen är dessutom ett sådant allvarligt missförhållande att de ska anmälas enligt Lex Sarah och det har inte gjorts.
Även på andra punkter är Socialstyrelsen kritisk. Till exempel saknar ledningen rutiner för att utveckla och säkra kvaliteten på verksamheten. Dessutom har man upprättat kollektiva regler för de boende som innebär att ungdomarna måste lämna ifrån sig mobil, pengar och SL-kort, vilket inte är tillåtet.
Senast i början av mars måste Mikaelgården redovisa vilka åtgärder som vidtas för att komma till rätta med missförhållandena.

6 kommentarer:

  1. Den här utredningen gällde ju lss och inte hvb
    Och det är ju en väldigt stor skillnad .

    SvaraRadera
  2. När det kommer till metoder som nedläggningar och fasthållningar är det inte tillåtet så länge behandlingen går under SoL eller LSS.
    Det är bara statliga SiS-institutioner som kan bedriva tvångsvård av ungdomar, som då måste vara enligt LVU eller LSU. Endast slutenpsykiatrin får tvångsvårda patienter enligt LPT eller LRV. Övriga får inte bruka något form av tvång.
    Summa summarum: På de antroposifiska hvb-hemmen är det olagligt att använda sig av såna metoder.

    SvaraRadera
  3. Det som hänt i och med överflyttningen av tillsynen är faktiskt en utökad tillsyn. Länsstyrelsen hade till uppgift att granska att handläggning och journalföring sköttes, hur vården utövades eller vad som stod i journaler/akter ingick inte i uppdraget. Så det är fel att klandra Länsstyrelserna då de inte hade mandat att göra det som behövdes. Till saken bör även nämnas att de socialkonsulenter som tidigare arbetade på länsstyrelsen har flyttat över till socialstyrelsen...vilket innebär att det är samma personal som nu har utökadde befogenheter....vilket jag ser som väldigt positivt. Nu kommer det ändå ta lång tid att få till stånd tillräckligt förändring, men varje steg är bra

    SvaraRadera
  4. http://libramark111.blogspot.se/2013/04/min-tid-som-elev-pa-mikaelgarden-jarna.html

    SvaraRadera
  5. Har man inte gjort utredningar angående Mikaelgården,Solbergahemmet,och andra antroposofiska HVB-institut? och om det eventuellt förekom sexuella övergrepp mot elever ,och att det fanns personal som inte var lämplig att jobba med barn och ungdomar och som i flera fall saknade kompetent vårdutbildning Jag själv var på Solbergahemmet från 1969 till 1974 Jag vet exakt var jag snackar om har själv upplevt och sett skit som förekom på Solbergahemmet under början av 1970-talet som fysiska bestraffningar i form av smisk på stjärten,örfilar,luggning,nyp på örat, inlåsning i mörka rum,iskalla duschar som sägs "lungna ner" elever,och sen kunde det förekomma att man tvingade elever att äta vissa maträtter som de inte gillade och som innehöll gluten och andra tillsatser som inte vissa tålde,och sen kunde personalen hota med indragna hemresor,indragna veckopengar,indragna aktivitetr samt i vissa fall hota elever med stryk,och sen tog personalen saker ifrån elever på falska grunder som att saker som rullar och snurrar kunde göra elever hispiga ekonomin var styrd av personalen ,de fåtal gånger man fick titta på TV på elevhemmet Lärkan på Solbergahemmet var när de visade Vi på Saltkråkan vid 1 tillfälle 1972 och John Blund vid 1 tillfälle hösten 1971 och sen var det tyvärr inte så bra mellan elever internt det förekom slagsmål,mobbning,trackasserier,utfrysning i form av att elever som var mindre inte fick vara med de stora grabbarna som spelade fotboll, sen förekom också att elever hotade varandra med stryk och våld,och sen förekom att elever förstörde saker för varandra och snodde saker från varandra.De bestraffningar jag utsattes för var smisk på röven vid 3 tillfällen från hösten 1969 till maj 1970 av en kärringjävel som jobbade som personal på Smultrongården på Solbergahemmet och vid ett tillfälle fick jag örfil av en kvinnlig lärare för att jag "råkade" göra ett slarvfel i ämnet form ,

    SvaraRadera
  6. Tack för din artikel och ditt #nödrop! Många barn och ungdomar har och blir misshandlade, utnyttjade sexuellt i familjehem, jourfamiljer, hvb hem , jour hem och på institutioner osv

    Mängder med vittnesmål genom åren har gråtits ut och det finns många som har blivit utsatts för vidriga och hemska saker.

    Till er drabbade ge aldrig upp och låt er aldrig skrämmas till tystnad kampen fortsätter.Allt kommer fram till slut.

    SvaraRadera