söndag 14 mars 2010

Checklista för kommuner

Hittade denna artikel, skriven av "Sveriges kommuner och Landsting" publicerad 2010-02-22. Alltid något:


Checklista för upphandling av HVB-hem
– Självfallet har alla barn, också de som går på HVB-hem, rätt till likvärdig utbildning av hög kvalitet. Därför tar vi under året fram en checklista som stöd för kommunerna vid upphandling av HVB-hem, säger Sabina Wikgren Orstam, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

SKL tycker att det är bra att Skolinspektionen uppmärksammar frågan om undervisning vid hem för vård eller boende. Många kommuner har till SKL själva lyft fram svårigheterna med att samordna en verksamhet mellan dels socialtjänst och skolförvaltning i elevens hemkommun, dels med de förvaltningar i kommunen där eleven bor samt med HVB-hemmet.

– Både var huvudansvaret ska ligga och själva regelverket behöver bli tydligare. Den nya checklistan kommer att ge förutsättningar för socialtjänsten i hemkommunen att ställa tydligare krav på HVB-hemmets ansvar, också inom utbildningsområdet, säger Sabina Wikgren Orstam, chef på sektionen för vård och socialtjänst SKL.

Barn och ungdomar som vistas på HVB-hem har inte sällan flyttat mellan flera skolor, kommuner och boenden. God dokumentation av tidigare studier och individuella utvecklingsplaner är värdefullt för alla elever och i synnerhet dessa barn och unga.

– Ansvariga tjänstemän och dessa elevers enskilda lärare måste både dokumentera och efterfråga tidigare dokumentation. Att snabbt komma igång med studierna är både en rättighet och skapar möjligheter att komma ur mer destruktiva beteenden, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen Lärande och arbetsmarknad på SKL.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar