fredag 19 mars 2010

Troschockernas seger

Jag är förvånad över tystnaden! Media går ut och berättar om att barn som är placerade på hvb-hem inte får den skolgång de är berättigad till. Granskningar görs där det gång efter gång bekräftas att många av våra hvb-hem inte bedriver tillförlitlig verksamhet. Ungdomar berättar den ena historien efter den andra om hur de blivit behandlade. Men allt detta liksom drunknar i det övriga nyhetsflödet. Men det är klart - man får ju förstå att "troschocker" och Laila Bagges och Niklas Wahlgrens bröllop är viktigare. För att inte tala om hur efterfesten på Let´s dance förlöpte och vem som grät och inte grät. *suck* Ibland undrar man...

Om man "googlar" på hvb-hem får man ganska många träffar - närmare bestämt 173 000 stycken. Många av dessa handlar om att det är illa ställt på de flesta hvb-hem (men det finns även positiva berättelser). Vissa inlägg/sidor är flera år gamla och vittnar om att Länsstyrelser "både här och där" framför "allvarlig kritik" mot olika hvb-hem. Några personer försöker göra sig hörda genom att gå till media. Här är ett exempel av många (publicerat för 3 år sedan):
http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=77-AV_ID=884117,00.html

Rapports stora granskning är väl det som gett mest genomslagskraft hittills. Heja Rapport! Jag hittade den här länken som jag faktiskt inte sett tidigare (jag vet inte vilket datum detta publicerades men det borde varit EFTER skolinspektionens granskning - alla ni som brukar slänga er på telefonen så fort ni hör ordet hvb-hem... Varför ringde ni inte?:)).

http://svtplay.se/v/1922976/rapport/barn_tycker_till_om_hvb-hem

Jag tycker det är jättebra att man äntligen pratar med BARNEN! De, om några kan väl berätta om hur de upplever sin situation (om de vågar). Men det kan ju också vara väldigt svårt för ett barn att berätta - lika svårt, om inte svårare än vad det är för en vuxen. Det är kanske lätt att känna sig illojal och som en svikare. Man kanske upplever att det finns personer i personalen som är bra och dessa personer vill man ju inte "sätta dit". Man kanske också upplever att det finns vissa saker som är bra, som t ex att man ofta får åka iväg på utflykter och delta i mycket aktiviteter och då kanske man i första hand inte vill lägga fokus på det dåliga. Många barn kanske inte ens förstår att de blir kränkta. Många barn tror säkert också att de vuxna alltid vet bäst. Det finns många aspekter på detta men jag tycker ändå att det är positivt att barnen får komma till tals.
En bra idé tror jag vore att prata med dem som är ungdomar idag och som nyligen varit placerade på hvb-hem, låt säga under 2000-talet. Dessa ungdomar har oftast hunnit få en verklighetsbild där de förstår vad som hände (jag har pratat med många av dem). De känner heller inte samma lojalitet för stället som de gjorde när de bodde där. De har kanske lättare att öppna sig än de som fortfarande bor kvar.
Dessa ungdomar som var placerade i början av 2000-talet har nog den sanna bilden av hur det fungerar även idag år 2010. Jag tror inte mycket hinner förändras på 10 år... tyvärr får man väl lov att säga.
Men som sagt! Positivt Maria Larsson och Fredrik Malmberg!

Ytterligare information om detta kan du läsa här:
http://www.barnombudsmannen.se/Adfinity.aspx?pageid=7639

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar