torsdag 4 mars 2010

Fuskbyggare och Fuskinstitutioner


Såg ni "Fuskbyggarna" häromkvällen? Visst är det helt horribelt att människor utan kunskap skor sig på andras bekostnad!! Förstör en hel familjs tillvaro för att tjäna pengar! Och dessutom har mage att stå och säga inför kameror och den drabbade familjen att "Vi har inte gjort något fel!" och till och med ange den drabbade familjen som referens när han pratar med en ny kund! Visa upp en fin yta som därunder är en katastrof! (Det är väl ingen som har undgått att förstå vart jag vill komma?)*ler*
Denna fuskbyggare hade inte gjort många rätt - putsat fasaden utan luftspalt, vilket gör att fukten inte har någonstans att ta vägen, dragit rör genom fönster och ventiler, murat in ett rör som kom upp ur marken i väggen så locket inte gick att sätta på, satt över ett tält över huset som visade sig läcka osv.
Familjen hade betalat dyra pengar för att få detta gjort och förlitat sig på att byggaren och hans anställda hade den kunskap som krävs för att bygga ett hus. Det är väl klart att man gör!
Mitt i byggandet går företaget i konkurs och familjen lämnas med ett hus som är ett enda kaos. Skulder upp över öronen och ett hus som är i större renoveringsbehov än innan renoveringen startade!
Men det är klart att konsekvenserna av okunskap blir förödande. Taket läcker, ventilationen fungerar inte, det drar från alla håll och kanter, elen i huset är livsfarlig. Och till slut händer det oundvikliga - hela den fina fasaden spricker och allting uppenbaras.
Någon som tycker att jag drar konstiga paralleller? För mig är det ganska uppenbart! Men det är klart, det finns en viktig skillnad. Ett hus kan man ju faktiskt riva och sedan bygga upp igen.
Ser fram emot TV4:s nya satsning "Fuskinstitutionerna"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar