onsdag 24 mars 2010

Hur mycket har hänt på 70 år?

Idag har jag fått en bok från en vän. Vännen heter Ulf Westerblad. Han är författare till boken "Barndomens långa skuggor". Ulf placerades på s k "sinnesslöanstalt" när han var barn...
Han har skrivit boken för att dokumentera och synliggöra en mörk del av vår moderna historia, som de flesta idag aldrig har hört talas om.
Jag bläddrar i boken...


Från Ulfs bok:
"Att straffa någon som gjort fel eller misslyckats var en naturlig del av behandlingen på barnhem och sinnesslöanstalter vid den här tiden"
I ett diskussionsforum på passagen kan man följa en diskussion mellan ungdomar som varit placerade på bl a "det aktuella hvb-hemmet" men även andra hvb-hem. En av ungdomarna skriver:
"sekt är var det är deras skola va skit dålig och man larvade sig på lektionerna så blev man hemskickat fick vilodag hela dagen med släkt lampa och persiennerna nerdragna så det va gålsvart i rummet och man fick inte gå ut från rummet då kom medarbeterna tvinga ner en i sängen igen..ock sen blev man misshandlad släng på golvet Fick nästan min arm bruten.."

Från Ulfs bok: "Isoleringen var ett litet rum på 2x3 menter, enda ljuskälla var ett fyrdelat råglasfönster i dörren. Efter ena väggen stod en säng, mer lik en brits med en tunn tagelmadrass på"
Från svt:s hemsida, publicerat 15 februari 2009:
Barn på det slutna ungdomshemmet Lövsta skolhem i Sörmland anklagar personalen för att använda isolering på upp till 24 timmar som straff, rapporterar SR Ekot.
Enligt Statens institutionsstyrelse, som driver Lövsta, sägs det att "avskiljning" bara användas några min- uter upp till en kvart. Maxgränsen på 24 timmar används bara i extrema undantagsfall.
På Lövsta kan barn som är 12 till 16 år bli isolerade först 24 timmar, sedan kan ett nytt beslut fattas om att de ska sitta 24 timmar till.


Från Ulfs bok:
"Att bli bestraffad med kalldusch var oerhört förnedrande"

Från passagen:
"man blev tvingad att äta vissa rätter som man inte tyckte om
och vägrade man så fick man straffligga i sängen och var man "hispig"så fick man stryk t,es smisk, örfil,luggad,iskall dusch, inlåst i mörkt rum "


Det Ulf berättar hände på 1940-50-talet. Det som passagens ungdomar berättar om hände 1970-2000 och SVT:s berättelse om isolering hände 2009.
Min bok beskriver ett hvb-hem i Sverigen år 2004. Jag har skrivit boken för att dokumentera och synliggöra en mörk del av vårt nuvarande samhälle, som de flesta idag inte vet något om...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar